Predstavljamo novo izdanje kampanje!

GNK Dinamo i Zaklada Nema predaje pokreću novo izdanje kampanje ”Fair play na tribinama” kako bi se zajedničkim naporom kluba, zaklade i navijača smanjila upotreba pirotehnike na stadionu, a kroz humanitarni karakter ujedno i pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Upotreba pirotehnike iznimno je opasna te može ugroziti sve prisutne na nogometnoj utakmici – navijače, djecu, igrače, djelatnike, predstavnike medija, službene osobe, odnosno može uzorkovati ozljede bilo kome od sudionika sportske priredbe. Iz tog razloga želimo pozvati sve navijače na pozitivno navijanje i pozitivno ponašanje na utakmicama Dinama u novoj sezoni.

USPJEH U PRVOM IZDANJU KAMPANJE

Klub i zaklada pokreću drugo izdanje kampanje koja je u organizaciji GNK Dinamo provedena već ranije u sezoni 2019/20. Tada je hrvatski prvak izdvajao određena novčana sredstva za svaku utakmicu koja je prošla bez kazne za ponašanje navijača koje uključuje upotrebu pirotehnike, korištenje rasizma, govora mržnje i diskriminacije. Na kraju je kroz 14 utakmica bez kazne zbog ponašanja navijača klub izdvojio ukupan iznos od 248 tisuća kuna koji je doniran organizacijama koje skrbe o djeci, mladima, osobama s invaliditetom i socijalno ugroženim skupinama.

Dinamo se već niz godina u nogometu i društvu svojim aktivnostima zalaže za jednakost, ravnopravnost i pozitivno ponašanje, kao što promovira stav da pirotehnici, nasilju, rasizmu i diskriminaciji nije mjesto u nogometu i društvu.

EDUKATIVNI DIO PROJEKTA

Već ranije u sklopu prvog izdanja kampanje klub je osmislio i edukativni dio priče – slikovnicu i bojanku za djecu u kojoj se kroz priču o odlasku društva djece na nogometnu utakmicu promovira pozitivno, fer i sportsko navijanje od malih nogu. Slikovnicu i bojanku moguće je i dalje preuzeti u digitalnom formatu na web stranici:

Bojanka
Slikovnica

Pozivamo sve navijačice i navijače, neovisno o dobi, na pozitivno navijanje, korištenje navijačkih rekvizita, zastavica, šalova, na pjevanje pjesama kroz koje se iskazuje podrška našim plavim dečkima na stadionu Maksimir i na gostujućim utakmicama.

Nakon svake službene utakmice u sezoni 2022/23. u kojoj GNK Dinamo ne bude kažnjen od strane nadležnih nogometnih tijela za ponašanje svojih navijača koje uključuje upotrebu pirotehnike, korištenje rasizma, govora mržnje i diskriminacije, klub će izdvojiti određeni novčani iznos.

Na kraju prvog dijela sezone GNK Dinamo izdvojena će sredstva donirati Zakladi Nema predaje koja će zatim javnim putem i u skladu s jasno određenim kriterijima kroz natječaj prema odabiru komisije dodijeliti prikupljeni novac udrugama koje skrbe o djeci i mladima te socijalno ugroženim skupinama.

NA ŠTO SE ODNOSI KAMPANJA?

Kampanja se odnosi na sve utakmice SuperSport HNL-a, SuperSport Hrvatskog kupa, na utakmicu SuperSport Hrvatskog superkupa i UEFA natjecanja kroz sezonu. Iznos koji će GNK Dinamo izdvojiti za svaku utakmicu domaćih natjecanja bit će 10 tisuća kuna, dok će za pojedinu UEFA utakmicu (domaću i gostujuću) klub izdvojiti 5 tisuća eura.

Projekt će biti predstavljen na utakmici 1. kola SuperSport HNL-a između Dinama i Lokomotive u petak 15. srpnja na stadionu Maksimir, a uoči svake domaće utakmice klub će imati promotivne aktivnosti. Tijek prikupljanja novca bit će moguće pratiti svaki tjedan na posebno dizajniranoj web stranici kampanje https://fairplay.gnkdinamo.hr/ .

GNK Dinamo i Zaklada Nema predaje apsolutno se zalažu za navijačku atmosferu na stadionu i za podršku našim igračima na svim utakmicama, kao i za organizirano navijanje uz koreografije, ali bez upotrebe pirotehnike i poruka koje komuniciraju diskriminaciju, mržnju ili rasizam.

CILJEVI PROJEKTA

Cilj je na stadionu Maksimir zajedno s navijačima stvoriti sigurno i pozitivno ozračje, kao i to da u svim novim izazovima u domaćim i europskim natjecanjima momčad Dinama ima pravu, glasnu i pozitivnu podršku svojih navijača.

Klub želi novčane iznose i kazne koje godinama plaća umjesto u fond nogometnih institucija preusmjeriti u fond za Dinamovu zakladu koja će uz ta novčana sredstva pomagati drugima.

Zaklada Nema predaje po završetku prvog dijela kampanje formirat će komisiju koja će javnim putem i u skladu s jasno određenim kriterijima kroz natječaj dodijeliti prikupljeni novac udrugama koje skrbe o djeci i mladima te socijalno ugroženim skupinama.