O kampanji

GNK Dinamo i Zaklada Nema predaje predstavljaju treće izdanje društveno odgovorne kampanje ”Fair play na tribinama”!

I u natjecateljskoj sezoni 2023/24.  nastavljamo s projektom koji ima nekoliko postavljenih ciljeva. Zajedničkim snagama kluba, zaklade i navijača želimo stvoriti što pozitivniju i sigurniju atmosferu na utakmicama Dinama, raditi na smanjenju upotrebe pirotehnike, rasizma i govora mržnje na utakmicama, promovirati sportsko i korektno navijanje uz stvaranje sigurnog okruženja na tribinama i stadionu, a sve to uz jednu plemenitu misiju – kako bismo zajedno pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Upotreba pirotehnike iznimno je opasna te može ugroziti sve prisutne na nogometnoj utakmici – navijače, djecu, igrače, djelatnike, predstavnike medija, službene osobe, odnosno može uzorkovati ozljede bilo kome od sudionika sportske priredbe. Iz tog razloga želimo pozvati sve navijače na pozitivno navijanje i pozitivno ponašanje na utakmicama Dinama u novoj sezoni.

PROŠLA IZDANJA KAMPANJE

U prvom izdanju u natjecateljskoj sezoni 2019/20. zabilježeno je 14 utakmica bez kazne zbog ponašanja navijača, a Dinamo je izdvojio 32.915,25 eura. U drugom izdanju kampanje u sezoni 2022/23.zabilježeno je također 14 utakmica bez kazne, a klub je izdvojio ukupno 25.880,95 eura. Dinamo i Zaklada Nema predaje u ovom projektu donirali su do sada 58.796,20 eura te su pomogli ukupno 14 udruga s područja cijele Hrvatske.

Klub se već niz godina u nogometu i društvu svojim aktivnostima zalaže za jednakost, ravnopravnost i pozitivno ponašanje, kao što promovira stav da pirotehnici, nasilju, rasizmu i diskriminaciji nije mjesto u nogometu i društvu. Upotreba pirotehnike iznimno je opasna te može ugroziti sve prisutne na nogometnoj utakmici – navijače, djecu, igrače, djelatnike, predstavnike medija, službene osobe, odnosno može uzorkovati ozljede bilo kome od sudionika sportske priredbe. Iz tog razloga želimo pozvati sve navijače na pozitivno navijanje i pozitivno ponašanje na utakmicama Dinama u novoj sezoni.

TIJEK KAMPANJE

Nakon svake službene utakmice u sezoni 2023/24. u kojoj GNK Dinamo ne bude kažnjen od strane nadležnih nogometnih tijela za ponašanje svojih navijača koje uključuje upotrebu pirotehnike, korištenje rasizma, govora mržnje i diskriminacije, klub će izdvojiti određeni novčani iznos za potrebe djece, mladih i socijalno ugroženih.

Kampanja se odnosi na sve domaće utakmice SuperSport HNL-a, SuperSport Hrvatskog kupa i UEFA natjecanja kroz sezonu. Klub će za svaku utakmicu (otvorenu za gledatelje), a koja prođe bez kazne u natjecanjima pod HNS-om izdvojiti po 1.500,00 eura, dok će za sve utakmice koje prođu bez kazne zbog ponašanja navijača u UEFA natjecanjima izdvojiti po 5.000,00 eura.

Projekt će biti predstavljen na utakmici 1. kola SuperSport HNL-a između Dinama i Hajduka u petak 21. srpnja na stadionu Maksimir, a uoči svake domaće utakmice klub će imati promotivne aktivnosti. Tijek prikupljanja novčanih iznosa bit će moguće pratiti svaki tjedan na posebnoj web stranici kampanje https://fairplay.gnkdinamo.hr/ .

Po završetku kampanje Zaklada Nema predaje dodijelit će ukupna izdvojena novčana sredstva onima kojima je pomoć najpotrebnija.

SLIKOVNICA I BOJANKA

Dinamo se već niz godina u nogometu i društvu svojim aktivnostima zalaže za jednakost, ravnopravnost i pozitivno ponašanje, kao što promovira stav da pirotehnici, nasilju, rasizmu i diskriminaciji nije mjesto u nogometu i društvu.

Već ranije u sklopu prvog izdanja kampanje klub je osmislio i edukativni dio cijele priče – slikovnicu i bojanku za djecu u kojoj se kroz priču o odlasku društva djece na nogometnu utakmicu promovira pozitivno, fer i sportsko navijanje od malih nogu.

Drugo izdanje slikovnice i bojanke moguće je preuzeti u digitalnom formatu na web stranici:

https://fairplay.gnkdinamo.hr/

Pozivamo sve navijačice i navijače, neovisno o dobi, na pozitivno navijanje, korištenje navijačkih rekvizita, zastavica, šalova, na pjevanje pjesama kroz koje se iskazuje podrška našim plavim dečkima na stadionu Maksimir i na gostujućim utakmicama kroz cijelu sezonu!

GNK Dinamo i Zaklada Nema predaje apsolutno se zalažu za navijačku atmosferu na stadionu i za podršku našim igračima na svim utakmicama, kao i za organizirano navijanje uz koreografije, ali bez upotrebe pirotehnike i poruka koje komuniciraju diskriminaciju, mržnju ili rasizam.

Cilj je na stadionu Maksimir zajedno s navijačima stvoriti sigurno i pozitivno ozračje, kao i to da u svim novim izazovima u domaćim i europskim natjecanjima momčad Dinama ima pravu, glasnu i pozitivnu podršku svojih navijača.

Klub želi novčane iznose i kazne koje godinama plaća umjesto u fond nogometnih institucija preusmjeriti u fond za Dinamovu zakladu koja će uz ta novčana sredstva pomagati drugima.

Udruge koje su dobile donacije u projektu do sada (od 2019. do 2023.)

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce (Zagreb), Udruga Maštara (Zagreb), Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići (Karlovac), Hrvatski savez slijepih, Isusovačka služba za izbjeglice u Republici Hrvatskoj (Zagreb), Udruga Ozana (Zagreb), Udruga Sv. Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj / Konferencija Sv. Luise de Marillac u Zagrebu (Zagreb), Udruga za podršku beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim osobama Dom nade (Zagreb), Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej(Knin), Udruga Zamisli (Zagreb), Udruga slijepih Zagreb (Zagreb), Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom Mali princ (Ivanić-Grad), Sportska udruga za osobe s intelektualnim poteškoćama Veliko Srce (Koprivnica), Udruga za poboljšanje kvalitete života Sparta (Knin)

Autor fotografija: Slavko Midžor/PIXSELL/GNK Dinamo